Noorderblik bestaat uit Siska Alkema en Egbert Sepp, fotografen van beroep en zijn aangesloten bij de ondernermersvereniging Westeinde (POW-er). ‘Stille Getuigen’ is een fotografieproject door hun fascinatie omtrent de vele overblijfselen uit de Eerste Wereldoorlog.
Drie jaar geleden zijn zij begonnen met de research naar de sporen van het Western Front; van België, Noord-Frankrijk tot aan de Zwitserse grens. De fascinatie voor de Eerste Wereldoorlog begon al veel eerder, eerst door de vakanties in Noord Frankrijk en België de nog aanwezige sporen in het landschap te ontdekken. Ze bezochten plaatsen waar deze oorlog het landschap heeft gevormd: de kraters, de nog steeds zichtbare loopgraven, de verwoeste en soms weder opgebouwde steden en dorpen maar ook de talrijke begraafplaatsen links en rechts langs de weg en de talloze kleine en grote monumenten die aan deze ‘Grootte Oorlog’ herinneren.
Waarom dit fotoboek?
Het jaar 2014 is precies 100 jaar na het begin van deze oorlog. dat er nog zoveel sporen, zoals bunkers en ook persoonlijke resten van soldaten te vinden zijn, is iets wat voor ons gevoel in Nederland niet mogelijk zou zijn. Door dit besef en de omvang van deze oorlog op het hedendaagse wilde Noorderblik deze ‘Stille Getuigen’ vastleggen door middel van foto’s en dit delen door dit fotoboek te maken. Ook al was Nederland niet direct betrokken in de Eerste Wereldoorlog, indirect wel met 1 miljoen Belgische vluchtelingen op toen 6 miljoen Nederlanders.
Meer dan een jaar hebben zij een zevental fotografietrips naar Frankrijk en België gemaakt om alle geselecteerde locaties te fotograferen. Om de kosten laag te houden van alle trips hebben ze veel gebruikt gemaakt van low budget hotels, zomerhuisjes of gekampeerd, enigszins afhankelijk van het seizoen.
Het laatste bezoek is afgelopen zomer geweest en zo is er een fotocollectie van totaal meer dan 3000 foto’s ontstaan. Uit al deze foto’s heeft Noorderblik rond de 125 foto’s gekozen welke in het fotoboek zullen komen.
Het fotoboek ‘Stille getuigen’ zal 193 pagina’s tellen en het liggend formaat hebben van 23,5 bij 22,5 centimeter met 140 grams papier, hard cover, full color, offset drukwerk en veel paginagrote foto’s met daarbij vermelding van de coördinaten van de gefotografeerde locatie en de naam of titel van de locatie. Tevens wordt bij sommige foto’s een oude foto geplaatst, hoe het voor of in de oorlog eruit heeft gezien. Ook wordt er bij een aantal foto’s een verklarende tekst geplaatst wat hier is voorgevallen.
De oplage voor deze druk is 1000 boeken en er wordt gehoopt om een streefbedrag van € 7.500,- bij elkaar te krijgen om dit fotoboek uit te mogen brengen eind 2014.
Het filmpje begint met de klaprozen, the poppies, het symbool van de Eerste Wereldoorlog, dit omdat klaprozen het enige was dat op de verwoeste velden in deze oorlog wilde groeien. Nog steeds zie je bij het rijden door Noord-Frankrijk de velden vol met klaprozen, die met deze kennis, je daaraan doen denken.
Voor een indruk welke foto’s in het boek worden geplaatst verwijzen wij u naar de website van Noorderblik.